Deze zomer organiseert dé Academie in samenwerking met Stad Ieper ‘Iepersche Klap’, vier zomerse vertelavonden op de sfeervolle groenzone naast het Poternepad in Ieper. Iepersche Klap brengt vertellers en luisteraars samen rond verrassende verhalen in een sfeervolle setting met zicht op het water.

Hiervoor zoeken we mensen met sterke verhalen, die hun verhaal aan een publiek willen vertellen. De verhalen worden niet alleen live gebracht, maar worden ook vereeuwigd in een podcast.

Heb jij een sterk verhaal? Sta je te springen om dit met een publiek te delen?

Stel je dan kandidaat via  iepersche-klap@academie-ieper.be en vertel ons in het kort jouw verhaal (dat aansluit bij één van onderstaande thema’s). Iedereen kan zich kandidaat stellen: van kinderen tot ouderen, met of zonder voordrachtervaring. Je hebt tijd tot 15 mei om ons te mailen. Begin mei laten we je weten of jij één van de vertellers wordt.

 

Elke avond staan er zes verhalen centraal. We groeperen ze per thema:

  • donderdag 8 juli: De eerste keer

Op deze avond organiseren we voor de allereerste keer Iepersche klap. Altijd een spannend moment. Het lijkt ons dan ook leuk om met gelijkaardige spannende verhalen te beginnen. Welke ‘eerste keer’ in jouw leven is je altijd bijgebleven? Juist, haha, de eerste keer seks, dat kan zeker, maar er zijn ook nog veel andere eerste keren die misschien nog veel meer het leven hebben bepaald.

  •  donderdag 22 juli: Stom toeval

Er zijn in het leven vaak momenten waarop je denkt dat er iets meer is tussen hemel en aarde. Een moment waarop je net wel of net niet aan een gebeurtenis ontsnapt. Eén samenloop van omstandigheden, één synchroniciteit kan je hele leven veranderen. Vertel ons meer over de wondere wereld van het toeval.

  • donderdag 5 augustus: Lang leve de liefde

Wie aan Ieper denkt, denkt snel aan het oorlogsverleden, maar evenveel, en zelfs nog meer, verhalen uit Ieper gaan over de liefde. Op deze avond verzamelen we de meest frappante liefdesverhalen. Hoe leerde je elkaar kennen? Welke misverstanden en toevalligheden gingen ermee gepaard?

  • donderdag 19 augustus: Deugnieterij

Om de dagen op school of op het werk of in de straat wat aangenamer te maken, worden soms wel eens schelmenstreken uitgehaald, of grote verrassingen gepland. Ook in de jeugdbeweging of het studentenleven is wat guitigheid nooit ver weg. Was of ben jij ook wel iemand die om een goede grap niet verlegen, of ben je net maar al te vaak getuige geweest van de deugnieterij van je vrienden, dan ben jij welkom op Iepersche klap.

 

Nog wat plankenkoorts? Geen paniek. Sylvie Marie en Silke Verslype van de Ieperse academie staan je bij om zowel je verhaal als je voordracht sterk te maken. Sylvie geeft les schrijven en kan je helpen met de opbouw van je vertelling, Silke geef woordkunst en voorziet je van handige tips om ervoor te zorgen dat het publiek aan je lippen hangt. Je krijgt van elk van hen een workshop in de aanloop van je optreden.