In 1921 werd juffrouw Léonie Keingiaert de eerste vrouwelijke burgemeester van België. Nu in 2021, 100 jaar later, wordt aan deze bijzondere dame hulde gebracht. Comité Léonie en twee ateliers van onze academie, projectatelier en atelier schilderkunst, sloegen de handen in elkaar en presenteren nu een unieke openlucht-expo.
De cursisten van het schildersatelier dompelden zich volledig onder in de leefwereld van Léonie. Ze waren een week te gast in het kasteelpark, waar ze schetsen maakten. De tekeningen leidden tot schilderijen in acrylverf die op hun beurt dienden als achtergrond voor de portretschilderijen van Léonie. Volgens de klassieke regels maar met een hoogst persoonlijke toets interpreteerden ze oude foto’s. Het geheel zou uiteindelijk resulteren in een sfeerbeeld van de figuur waarin de schilder de eigen visie vormgaf maar waar tegelijk voldoende ruimte open gelaten werd voor het verhaal van de toeschouwer.
Het projectatelier heeft zich gefocust op het maken van modules in het kader van de heropbouw van Geluveld. Na WOI heeft Léonie veldovens aangelegd om bakstenen te maken uit Geluveldse klei. Daarmee werden het kasteel en de dorpskern heropgebouwd. Tot op vandaag is dot nog zichtbaar op het huidige marktplein. Voor deze thematiek haalde het projectatelier de inspiratie bij het monument “WD Spiral Part II Hotel’ van Hermann Maier Neustadt in Reninge.
Een expo die je moet gezien hebben!
Dus: spring op je fiets of in de auto, bewandel het parcours en geniet van de beeldige kunstwerken!