Verschillende stadsdiensten slaan de handen in elkaar om tijdens de Poëzieweek van 28 januari tot en met 3 februari het Ieperse straatbeeld te kleuren met poëzie. ‘Ieper, snel weer dichter’ zet Ieperse dichters in de kijker en is tegelijkertijd ook de titel van een eindeloos gedicht voor en door Ieperlingen.

 

Snel weer dichter
De leerlingen van dé Academie kropen samen met hun leerkracht Sylvie Marie in hun pen en schreven het gedicht Ieper, snel weer dichter’. “Toen mijn leerlingen hoorden dat de stad onder het motto van ‘snel weer dichter’ poëzie in het straatbeeld wil brengen, rees het concept om niet zomaar losse gedichten in te leveren, maar om net verbinding tussen de teksten te creëren. Zo ontstond één lang gedicht waarin beschreven wordt hoé dicht we met zijn allen snel weer willen zijn”, zegt leerkracht Sylvie Marie van dé Academie.

 

Een eindeloos gedicht

‘Ieper, snel weer dichter’ is één superlang gedicht dat op dit moment nog uit 30 strofes bestaat. Leerling aan dé Academie Ellen schreef: dichter zoals het kleine / lepeltje, lippenloos/ en toch dagelijks gekust. En Thomas kwam met: ‘dichter zoals / de vesting de stad omarmt / en ik jou. “De verzen worden niet aan één schrijver toegekend, maar komen als één anoniem gedicht, want dit gedicht is eindeloos. Iedereen in Ieper mag er zijn eigen regel bij schrijven”, aldus Sylvie Marie.

Heb je zelf ook een leuke bedenking? Stuur je ideeën gerust door naar sylvie.deconinck@academie-ieper.be. Zij beheert met liefde en zorg het eindeloze gedicht.

 

Iepers dichttalent in the picture
Op beide led-schermen laat Stad Ieper ook reeds bestaande gedichten van Ieperse dichters verschijnen. Want er is heel wat Iepers dichttalent! Deze selectie gedichten van Siel Verhanneman,  Marc Debuysere, Emma Dejonghe, Dirk Clement, Floor Deroo en Riane Malfait komen ook op een bladwijzer die je gratis kan verkrijgen in Bib Ieper.

 

Overal verbindende poëzie

Via affiches, op de led-schermen aan Het Perron en de Lakenhallen, op de borden aan de invalswegen en op de sociale mediakanalen van de stadsdiensten zullen de aparte strofen verschijnen in het stadsbeeld. Hoe meer je rondwandelt en rondkijkt, des te meer je kan lezen van het gedicht.
Stad Ieper roep haar inwoners ook op om zelf een strofe van het gedicht aan het raam te hangen. Via www.ieper.be/snelweerdichter kunnen 3 verschillende affiches gedownload worden.