Op zondag 23 oktober trokken we met 50 blijgezinde mensen naar het Kunstmuseum in Den Haag en Museum Voorlinden in Wassenaar.

Het kunstmuseum, dat gevestigd is in een prachtig modernistisch gebouw van Berlage, gaf ons naast de vaste collectie enkele heel bijzondere tijdelijke tentoonstellingen. In de Expo “Meesterlijk zwart” kregen we een inkijk in de wereld van de Spaanse couturier Balenciaga die geïnspireerd door de Spaanse kunstgeschiedenis, sculpturale kledingstukken ontwierp in tal van soorten zwarte stof. Naast een grote collectie modestukken konden we ook genieten van zijn voorstudies, hoeden, juwelen en foto’s. Daarnaast liep ook nog een grote retrospectieve tentoonstelling van Josef en Anni Albers. Het kunstenaarskoppel leerde elkaar kennen in de jaren ’20 in het Bauhaus en emigreerde later naar Amerika. Daar ontwikkelden ze onder invloed van het modernisme en de precolumbiaanse cultuur een heel eigen oeuvre. Bij Albers waren dit vooral abstracte schilderijen waarin hij speelde met de invloed van kleurvlakken op elkaar om zo een bijzondere ruimtelijkheid af te tasten. Bij zijn vrouw waren dat abstracte textielen waarin de link met de Azteekse architectuur duidelijk zichtbaar was. De expo dompelde ons onder in die heel bijzondere wereld door middel van 200 topwerken. Verder konden we nog genieten van een reeks kleinere expo’s over keramiek, design en de feministische wereld van Wiebke Siemens.

In de namiddag trokken we naar Museum Voorlinden in het prachtige natuurdomein in Wassenaar, voor de grote tentoonstelling van de Italiaanse kunstenaar Giuseppe Penone. Het werd een zintuigelijke ervaring waarin het leer aan de wanden onze geur prikkelde, marmeren aders zich een weg zochten onder onze voetzolen en het bladgoud in de boomsculpturen onze ogen verblindde. Zijn tekenkunst, fotografie en sculpturaal werk zorgde ervoor dat onze dag compleet werd.

Volledig voldaan en boordevol inspiratie keerden we huiswaarts, klaar om zelf creatief aan de slag te gaan!