Veelgestelde vragen

Wanneer start het schooljaar 2024-2025?

Het schooljaar 2024-2025 start op maandag 2 september 2024.


Wanneer kan ik inschrijven aan dé Academie?

De herinschrijvingen (voor huidige leerlingen) starten op zaterdag 1 juni: vanaf 7 uur online en vanaf 9 uur in het onthaal aan de inschrijfbalies. De inschrijvingen voor nieuwe leerlingen voor volgend schooljaar starten op maandag 10 juni: ook vanaf 7 uur online en vanaf 9 uur in het onthaal aan de inschrijfbalies. De inschrijvingen worden afgerond op maandag 30 september.  In het zomerverlof is dé Academie gesloten van 11 juli tot en met 18 augustus, maar het blijft natuurlijk wel mogelijk om via deze website in te schrijven of om inschrijvingsformulieren te posten of te mailen.


Hoe kan ik als nieuwe leerling inschrijven in de afdeling beeldende en audiovisuele kunsten?
 • U wil u of uw kind als nieuwe leerling inschrijven? Dan kan dit vanaf 10 juni om 7 uur, online, via de home-page van onze website.  Eens uw inschrijving voltooid is, wordt deze door onze medewerkers verwerkt en daarna ontvangt u per mail een factuur met de betalingsmogelijkheden (overschrijving of bancontact).
 • Komt u liever langs, dan staat het onthaal voor u klaar op 10 juni vanaf 9 uur.


Hoe kan ik als nieuwe leerling inschrijven in de afdeling muziek en woordkunst/drama?
 • U wil u of uw kind als nieuwe leerling inschrijven? Dan kan dit vanaf 10 juni om 7 uur, online, via de home-page van onze website.  Eens uw inschrijving voltooid is, wordt deze door onze medewerkers verwerkt en daarna ontvangt u per mail een factuur met de betalingsmogelijkheden (overschrijving of bancontact).
 • Komt u liever langs, dan staat het onthaal voor u klaar op 10 juni vanaf 9 uur.


Hoe kan ik opnieuw inschrijven in de afdeling beeldende en audiovisuele kunsten?

Om opnieuw in te schrijven, kunt u vanaf 1 juni om 7 uur online inschrijven via de home-page van onze website of kom langs in ons onthaal vanaf 9 uur. Eens uw online inschrijving voltooid is, wordt deze door onze medewerkers verwerkt en daarna ontvangt u per mail een factuur met de betalingsmogelijkheden (overschrijving of bancontact).


Hoe kan ik opnieuw inschrijven in de afdeling muziek en woordkunst-drama?
 • Muziek:
  • Heeft uw zoon of dochter in 2023-2024 het eerste jaar van zijn/haar opleiding afgewerkt, dan wordt u gecontacteerd door de leerkracht instrument. U spreekt het uur van instrument voor volgend schooljaar af met deze leerkracht én geeft ook (via de home-page of op het secretariaat) de klas Muziekatelier 2.2 door die u verkiest. U ontvangt daarna een mail met de factuur en de betalingsmogelijkheden.
  • Speelt u reeds één jaar of meer een instrument? Dan legt u met de leerkracht een lesmoment vast en geeft u (via de home-page of op het secretariaat) de  keuze van het collectieve vak (Muziekatelier of Muzieklab) door. Uw inschrijving wordt dan verwerkt waarna u per mail een factuur ontvangt met de betalingsmogelijkheden.
 • Woordkunst-drama
  • In tweede graad geeft u (via de home-page of op het secretariaat) de keuze van het Woordatelier door, in de derde en vierde graad spreekt u het lesmoment af met de vakleerkracht. Uw inschrijving wordt dan verwerkt waarna u per mail een factuur ontvangt met de betalingsmogelijkheden.


Hoeveel kost een opleiding beeldende en audiovisuele kunsten, muziek of woordkunst-drama?

Minder dan 18 jaar: 88 euro (verminderd: 60 euro)

Van 18 tot 24 jaar: 166 euro

Vanaf 25 jaar: 384 euro (verminderd 166 euro)

Voor leerlingen van Atelier Klee (6-7-jarigen die de combinatie muziek-woord-beeld volgen): 148 euro (verminderd 120 euro)


Wanneer heb ik recht op vermindering van het inschrijvingsgeld?

Verminderd inschrijvingsgeld bij kinderen en jongeren van 6 tot 18 jaar is van toepassing bij 2de inschrijving voor dezelfde leerling of binnen hetzelfde gezin. Heb je een leefloon of een beperking, ben je volledig werkloos of arbeidsongeschikt, woon je in een gezinsvervangend tehuis?… of vraag je je af of je omwille van andere redenen in aanmerking zou komen voor een verminderd inschrijvingstarief? Hier kan je alle voorwaarden terugvinden. LET OP ! In sommige gevallen moet het recht op reductie worden gestaafd met een attest of document dat voor 30/9 binnen moet worden gebracht. Twijfelt u of heeft u nog andere vragen over de inschrijvingstarieven : neem dan graag contact met ons op.


Heb je een UiTPAS met kansentarief?

Mensen met een beperkt inkomen die wonen in één van de UiTPAS-gemeenten (Ieper, Zonnebeke, Langemark-Poelkapelle, Heuvelland, Lo-Reninge, Vleteren, Mesen, Poperinge en Diksmuide ) kunnen in hun gemeente een gratis UiTPAS krijgen en genieten van 80% korting. Let wel, hiervoor heb je een UitPas met kansentarief nodig en dit zijn de voorwaarden.


Vanaf welke leeftijd kan ik inschrijven?

Of je nu voor beeldende en audiovisuele kunsten, muziek of woordkunst-drama kiest, je bent welkom vanaf 6 jaar.


Tot welke leeftijd kan ik inschrijven?

Er staat geen beperking op leeftijd.  Een dynamische en creatieve geest is het enige wat je nodig hebt.


Welk basisgerief heeft mijn zoon/dochter nodig voor de lessen beeldende en audiovisuele kunsten?

Hieronder het basisgerief dat elke leerling van de afdeling beeldende kunst nodig heeft.  Wij vragen de ouders ook geregeld eens na te kijken of alle gerief nog aanwezig is en aan te vullen indien nodig;  papier en speciale materialen worden door de academie ter beschikking gesteld.

 • Aangepaste opbergtas, kistje of hobbykoffer
 • Aangepaste kledij (schort / oud hemd van vader / T-shirt van jezelf waarop al vlekken zitten)
 • Tafelbescherming (oude krant, placemat of stukje tafelzeil)
 • 2 tekenpotloden HB/2B/n°2 (bv. Gilbert)
 • Goede zachte vlakke gom
 • Scherpe slijper
 • Degelijke schaar (links of rechts)
 • Degelijk vetkrijt (bv. Panda, VanGogh) min. 10 stuks, geen stompjes
 • 1 doos met 12 zachte kleurpotloden (bv. Talens, Bruynzeel, Staedtler)
 • 1 doos met 12 viltstiften
 • 1 grote lijmstift (bv. UHU, Pritt, Scott)
 • 1 tube knutsellijm (bv. Velpon, Pattex)
 • 1 rol crêpeplakband (bv. Tessa)
 • Ronde penselen nrs. 8 – 10 – 12 – 14
 • Platte penselen nrs. 4  -8 – 16
 • Mengpotjes of mengpalet (deksel van een ijsdoos is ook handig)
 • Grotere pot voor water (bv. yoghurtpot)
 • Balpen
 • 1 fijn zwart stiftje
 • 1 zwarte alcoholstift
 • Propere grote vod (regelmatig te vernieuwen!)
 • 1 breekmes (enkel voor de leerlingen van de 3de graad, 12- tot 18-jarigen)
De Kunstkoffer

Wij bieden ook elk jaar de mogelijkheid al het gerief dat je nodig hebt om in dé Academie te starten in 1 pakket bij ons aan te kopen.  Dit bespaart jullie heel wat moeite bij het begin van het schooljaar en zorgt voor scherpe prijzen en kwaliteitsvolle producten.  De prijs van deze zogenaamde kunstkoffer bedraagt €40/stuk.  Wenst u er één, laat dit gewoon even weten bij de inschrijving. We hebben er 200 ter beschikking, en op = op!


Ik wil een instrument bespelen. Moet ik dat onmiddellijk kopen?

Nee. In dé Academie zijn er allerlei huurinstrumenten ter beschikking. De huurprijs voor de meeste instrumenten bedraagt €65. Voor een aantal andere (althobo, basklarinet, baritonsax en fagot) bedraagt de huurprijs €125. Sowieso betaalt iedereen een eenmalige waarborg van €75 per huurinstrument. Wordt het huurinstrument in goede staat terug ingediend, dan wordt de waarborg integraal teruggestort.

Mondstuk, rietbinder (bij saxofoon en klarinet) en rietjes (bij rietinstrumenten) worden omwille van hygiënische redenen niet verhuurd en dienen zelf aangekocht te worden door de huurder; dit kan wel in samenspraak met de leerkracht gebeuren.

De kosten die met het gewone onderhoud van een instrument samenhangen, zijn ten laste van dé Academie. Schade door slechte behandeling of ongeval komen ten laste van de huurder. Alles wordt duidelijk omschreven in het huurcontract waar zowel de leerkracht als de huurder een exemplaar van ontvangen.

Gitaar, piano, orgel, harp, klavecimbel en slagwerk kunnen niet gehuurd worden.

Voor meer info neemt u best contact op met de verantwoordelijke Isabelle Vermeersch op het nummer 057 239 466 of via isabelle.vermeersch@ieper.be.


De lessen kunst en cultuur: wat is dit, voor wie en wanneer gaan die door?

De lessen kunst en cultuur worden georganiseerd voor elke volwassen leerling die een specifieke optie volgt in onze academie (dus niet de kennismakingscursus).  Het zijn uiterst boeiende lessen waar niet alleen over beeldende kunst wordt gesproken, maar ook over film, poëzie, muziek en de mogelijke linken tussen al deze disciplines.  Deze lessen zijn ontegensprekelijk een rijke voedingsbodem voor het werk in het atelier.

De lessen worden 9x per jaar georganiseerd, op woensdag van 18u30 tot 22u00 in onze academie, Weverijstraat 33.  De kalender welke groep wanneer wordt verwacht, vind je hier vanaf eind september 2024.  Leerlingen die het vertraagd traject volgen, hebben kunst en cultuur in het 3de tot 7de jaar van hun opleiding.  In de week waarin je kunst en cultuur hebt, hoef je maar 1 keer (normaal traject) of niet meer (vertraagd traject) naar het atelier te komen.  Zo heb je nooit een extra lesmoment.

De lessen kunst en cultuur zijn verplicht voor elke leerling.  Wie vroeger evenveel uren van een gelijkgesteld vak volgde aan een erkende kunstonderwijsinstelling kan bij de directeur een vrijstelling bekomen.