Veelgestelde vragen

Wanneer start het schooljaar 2019-2020?

Het schooljaar 2019-2020 start op maandag 2 september 2019.


Wanneer kan ik inschrijven aan dé Academie?

De inschrijvingen starten op dinsdag 11 juni: vanaf 7 uur online en vanaf 8u30 in het onthaal. Ze worden afgerond op zaterdag 21 september.  In het zomerverlof is dé Academie gesloten van 11 juli tot en met 18 augustus, maar het blijft natuurlijk wel mogelijk om via deze website in te schrijven of om inschrijvingsformulieren te posten of te mailen.


Hoe kan ik als nieuwe leerling inschrijven in de afdeling beeldende en audiovisuele kunsten?
 • U wil u of uw kind inschrijven? Dan kan dit vanaf 11 juni om 7 uur, ENKEL ONLINE, via de home-page van onze website.  Eens uw inschrijving voltooid is, wordt deze door onze medewerkers verwerkt en daarna ontvangt u per mail een factuur met de betalingsmogelijkheden (overschrijving of bancontact).
 • Komt u liever langs of schrijft u liever in per telefoon, dan staat het onthaal voor u klaar op 11 juni vanaf 8.30 uur.


Hoe kan ik als nieuwe leerling inschrijven in de afdeling muziek of woordkunst-drama?
 • U wil u of uw kind inschrijven? Dan kan dit vanaf 11 juni om 7 uur, ENKEL ONLINE, via de home-page van onze website.  Eens uw inschrijving voltooid is, wordt deze door onze medewerkers verwerkt en daarna ontvangt u per mail een factuur met de betalingsmogelijkheden (overschrijving of bancontact).
 • Komt u liever langs of schrijft u liever in per telefoon, dan staat het onthaal voor u klaar op 11 juni vanaf 8.30 uur.


Hoe kan ik opnieuw inschrijven in de afdeling beeldende en audiovisuele kunsten?

Om opnieuw in te schrijven, kunt u vanaf 11 juni om 7 uur ENKEL ONLINE inschrijven via de home-page van onze website of kom langs in ons onthaal vanaf 8.30 uur. Eens uw online inschrijving voltooid is, wordt deze door onze medewerkers verwerkt en daarna ontvangt u per mail een factuur met de betalingsmogelijkheden (overschrijving of bancontact).


Hoe kan ik opnieuw inschrijven in de afdeling muziek en woordkunst-drama?
 • Muziek:
  • Heeft uw zoon of dochter in 2018-2019 het eerste jaar van zijn/haar opleiding afgewerkt, dan wordt u gecontacteerd door de leerkracht instrument. U spreekt het uur van instrument voor volgend schooljaar af met deze leerkracht én geeft ook (via de home-page of op het secretariaat) de klas Muziekatelier 2.2 door die u verkiest. U ontvangt daarna een mail met de factuur en de betalingsmogelijkheden.
  • Speelt u reeds één jaar of meer een instrument? Dan legt u met de leerkracht een lesmoment vast en geeft u (via de home-page of op het secretariaat) de  keuze van het collectieve vak (Muziekatelier of Muzieklab) door. Uw inschrijving wordt dan verwerkt waarna u per mail een factuur ontvangt met de betalingsmogelijkheden.
 • Woordkunst-drama
  • In tweede graad geeft u (via de home-page of op het secretariaat) de keuze van het Woordatelier door, in de derde en vierde graad spreekt u het lesmoment af met de vakleerkracht. Uw inschrijving wordt dan verwerkt waarna u per mail een factuur ontvangt met de betalingsmogelijkheden.


Hoeveel kost een opleiding beeldende en audiovisuele kunsten, muziek of woordkunst-drama?

Van 6 jaar t. e. m. 17 jaar bedraagt de kostprijs €67.

Voor leerlingen van Atelier Klee (6-7-jarigen die de muziek-woord-beeld volgen) bedraagt te kostprijs €110.

Van 18 t. e. m. 24 jaar bedraagt de kostprijs €132.

Vanaf 25 jaar bedraagt de kostprijs €314.


Wanneer heb ik recht op vermindering van het inschrijvingsgeld?

Heb je een leefloon, ben je 66% arbeidsongeschikt, woon je in een gezinsvervangend tehuis… of heb je om nog een andere reden recht op verminderd inschrijvingsgeld? Kijk eens hier of je in aanmerking komt. Het recht op reductie wordt gestaafd met een attest of document dat geldig is in de maand september van het schooljaar waarvoor de korting wordt aangevraagd (lees: opgemaakt in september 2019).


Heb je een UiTPAS met kansentarief?

Mensen met een beperkt inkomen die wonen in één van de UiTPAS-gemeenten (Diksmuide, Ieper, Poperinge en Zonnebeke) kunnen in hun gemeente een gratis UiTPAS krijgen en genieten van 80% korting.


Vanaf welke leeftijd kan ik inschrijven?

Of je nu voor beeldende en audiovisuele kunsten, muziek of woordkunst-drama kiest, je bent welkom vanaf 6 jaar.


Tot welke leeftijd kan ik inschrijven?

Er staat geen beperking op leeftijd.  Een dynamische en creatieve geest is het enige wat je nodig hebt.


Welk basisgerief heeft mijn zoon/dochter nodig voor de lessen beeldende en audiovisuele kunsten?

Hieronder het basisgerief dat elke leerling van de afdeling beeldende kunst nodig heeft.  Wij vragen de ouders ook geregeld eens na te kijken of alle gerief nog aanwezig is en aan te vullen indien nodig;  papier en speciale materialen worden door de academie ter beschikking gesteld.

 • Aangepaste opbergtas, kistje of hobbykoffer
 • Aangepaste kledij (schort / oud hemd van vader / T-shirt van jezelf waarop al vlekken zitten)
 • Tafelbescherming (oude krant, placemat of stukje tafelzeil)
 • 2 tekenpotloden HB/2B/n°2 (bv. Gilbert)
 • Goede zachte vlakke gom
 • Scherpe slijper
 • Degelijke schaar (links of rechts)
 • Degelijk vetkrijt (bv. Panda, VanGogh) min. 10 stuks, geen stompjes
 • 1 doos met 12 zachte kleurpotloden (bv. Talens, Bruynzeel, Staedtler)
 • 1 grote lijmstift (bv. UHU, Pritt, Scott)
 • 1 tube knutsellijm (bv. Velpon, Pattex)
 • 1 rol crêpeplakband (bv. Tessa)
 • Plakkaatverf: kleine potjes (16 ml) wit, zwart, citroengeel, vermiljoenrood, karmijnrood, utramarijnblauw.
 • Ronde penselen nrs. 4-8-12
 • Platte penselen nrs. 4-8-12
 • Mengpotjes of mengpalet (deksel van een ijsdoos is ook handig)
 • Grotere pot voor water (bv. yoghurtpot)
 • Balpen
 • 1 fijn zwart stiftje
 • 1 zwarte alcoholstift
 • Propere grote vod (regelmatig te vernieuwen!)
De Kunstkoffer UITVERKOCHT!

Wij bieden ook elk jaar de mogelijkheid al het gerief dat je nodig hebt om in dé Academie te starten in 1 pakket bij ons aan te kopen.  Dit bespaart jullie heel wat moeite bij het begin van het schooljaar en zorgt voor scherpe prijzen en kwaliteitsvolle producten.  De prijs van deze zogenaamde kunstkoffer bedraagt €45/stuk.  Wenst u er één, laat dit gewoon even weten bij de inschrijving.


Ik wil een instrument bespelen. Moet ik dat onmiddellijk kopen?

Nee. In dé Academie zijn er allerlei huurinstrumenten ter beschikking. De huurprijs voor de meeste instrumenten bedraagt €65. Voor een aantal andere (althobo, basklarinet, baritonsax en fagot) bedraagt de huurprijs €125. Sowieso betaalt iedereen een eenmalige waarborg van €75 per huurinstrument. Wordt het huurinstrument in goede staat terug ingediend, dan wordt de waarborg integraal teruggestort.

Mondstuk, rietbinder (bij saxofoon en klarinet) en rietjes (bij rietinstrumenten) worden omwille van hygiënische redenen niet verhuurd en dienen zelf aangekocht te worden door de huurder; dit kan wel in samenspraak met de leerkracht gebeuren.

De kosten die met het gewone onderhoud van een instrument samenhangen, zijn ten laste van dé Academie. Schade door slechte behandeling of ongeval komen ten laste van de huurder. Alles wordt duidelijk omschreven in het huurcontract waar zowel de leerkracht als de huurder een exemplaar van ontvangen.

Gitaar, piano, orgel, harp, klavecimbel, slagwerk en accordeon kunnen niet gehuurd worden.

Voor meer info neemt u best contact op met de verantwoordelijke Jan Lewyllie op het nummer 057 239 465 of via jan.lewyllie@ieper.be.


De lessen kunst en cultuur: wat is dit, voor wie en wanneer gaan die door?

De lessen kunst en cultuur worden georganiseerd voor elke volwassen leerling die een specifieke optie volgt in onze academie (dus niet de kennismakingscursus).  Het zijn uiterst boeiende lessen waar niet alleen over beeldende kunst wordt gesproken, maar ook over film, poëzie, muziek en de mogelijke linken tussen al deze disciplines.  Deze lessen zijn ontegensprekelijk een rijke voedingsbodem voor het werk in het atelier.

De lessen worden 9x per jaar georganiseerd, op woensdag van 18u00 tot 21u30 in de Heilige Familie.  De kalender welke groep wanneer wordt verwacht, vind je hier vanaf eind september 2019.  Leerlingen die het vertraagd traject volgen, hebben kunst en cultuur in het 3de tot 7de jaar van hun opleiding.  In de week waarin je kunst en cultuur hebt, hoef je maar 1 keer (normaal traject) of niet meer (vertraagd traject) naar het atelier te komen.  Zo heb je nooit een extra lesmoment.

De lessen kunst en cultuur zijn verplicht voor elke leerling.  Wie vroeger evenveel uren van een gelijkgesteld vak volgde aan een erkende kunstonderwijsinstelling kan bij de directeur een vrijstelling bekomen.