Hier wordt gewerkt aan een correcte uitspraak, spreekademhaling, stemgeving, een goede podiumprésence en het ontwikkelen van speel-en spreekdurf. Deze lessen zijn er voor iedereen die in het dagelijks leven verbaal vaardiger uit de hoek wil komen. Voor hen die zich boeiend, helder en overtuigend willen uitdrukken. Voor iedereen die vaak het woord moet nemen en groepen overtuigend wil toespreken. Zo wordt een presentatie voor een groep mensen geen stresserende opdracht meer. Volgde je als kind of jongere reeds les in het kunstonderwijs en wil je de draad weer opnemen? Deed je al podiumervaring op, bij voorbeeld in het jeugdtheater? Ben je reeds een ervaren spreker? Wij leren je om de knepen van het vak nog beter onder de knie te krijgen.

Je volgt twee uur aansluitend het groepsvak Woordstudio waar je woorden correct en verstaanbaar leert uit te spreken en we werken aan je houding, ademhaling en stem. Daarnaast leer je samen te spelen, te reageren op elkaar en via uiteenlopende opdrachten aan tekstmateriaal te werken. Om uiteindelijk verhalen, gedichten, dialogen… op een overtuigende manier op de planken te zetten.

In het derde jaar wordt in kleine groepjes dieper ingegaan op het spelen en vertellen.

Na 3 jaar woordstudio start de 4e graad: Er zijn 2 wekelijkse lesmomenten:

Cultuurlab:
In groep verdiepen we ons in de actuele cultuurwereld met zijn verschillende kunstvormen. Theater krijgt daarbij een grote focus, maar ook film, literatuur, beeldende kunst, dans, muziek en poëzie… horen daar onlosmakelijk bij. Samen bekijken we het aanbod van de culturele centra en trekken er ongeveer maandelijks op uit. In de lessen worden de gekozen voorstellingen toegelicht, besproken en geanalyseerd. Ook krijg je de kans als ‘maker’ zelf te experimenteren.

Daarnaast kan er gekozen worden uit:

Speltheater: Hoe komt een scène tot leven? Samen improviseer je of verdiep je je in scenario’s. Je zoekt de juiste toon en emotie, verkent personages en leert met verve een stuk op de planken te zetten. Niet alleen voor spelen is er ruimte, ook wie zelf theater wil maken, al dan niet met tekst, kan hier zijn ei kwijt.

Verteltheater: Gedichten, monologen, speeches. In verteltheater leer je deze teksten op een podium te zetten. Hoe zorg je ervoor dat iets boeiend blijft terwijl je in je eentje, zonder tegenspelers en al te veel rekwisieten in de spotlight staat? In dit vak vertrek je vanuit je eigen persoonlijkheid. 

Spreken en presenteren: Hier ligt de nadruk op informeren, overtuigen en entertainen. We verwoorden onze persoonlijke mening in een gestructureerd opgebouwde argumentatie. We presenteren, modereren en discussiëren.

Theatermaken: Bij ’theatermaken’ is de belangrijkste vraag: hoe breng ik een scène tot leven?  Je neemt de positie in van maker/regisseur om jouw verhaal te vertellen.  Daarbij kan het uitgangspunt  theatertekst zijn, maar evengoed een onderwerp, afbeelding, muziekfragment of sfeer.

In kleinere groepjes ga je aan de slag waarbij je je medemakers (of af en toe jezelf) de vloer op stuurt om je ideeën vorm te geven. Welke boodschap wil je overbrengen? Hoe maak je gebruik van decor en andere attributen? We werken toe naar een voorstelling waarbij je jouw keuzes laat smaken door publiek!

Cabaret & Comedy: In de optie Cabaret & Comedy leer je het metier van de cabaretier: het manusje-van-alles op het podium! Je vertelt verhalen, brengt mensen aan het lachen, maar weet ze ook te ontroeren.

De belangrijkste drijfkracht blijft het gesproken woord, maar ook kleinkunst en andere vormen van expressie kunnen aan bod komen. Cabaret is maatwerk: de vorm waarin je dit doet is vrij te kiezen.

We werken met teksten van bekende cabaretiers, maar gaan ook op zoek naar een verhaal die je zelf wil vertellen.

Ook wie het podium op wil als pur sang stand-up comedian komt helemaal aan zijn trekken in deze optie. We verkennen verschillende soorten humor en we bestuderen technieken waarmee je zelfs het moeilijkste publiek aan het lachen brengt. Uiteraard testen we daarna al die vaardigheden uit in kleine conferences.

Voor wie?

volwassenen 18+

Duur?

2 lesuren (2 x 60 min) per schoolweek

  • 3de graad: op woensdagavond of vrijdagavond
  • 4de graad: op maandagavond, dinsdagavond, woensdagnamiddag, vrijdagavond en zaterdagvoormiddag.
Waar?
  • 3de graad: ateliers in Ieper (Weverijstraat 33-35)
  • 4de graad: ateliers in Ieper (Weverijstraat 33-35 en Capucienenstraat 100)

Hoeveel kost een opleiding woord?

meer info

Vanaf welke leeftijd kan ik inschrijven?

meer info

Hoe kan ik als nieuwe leerling inschrijven in de studierichting woord?

meer info

Verhalen uit de academie

Academiejaarkalender

Dé academiejaarkalender 2023-2024.  Super handig om saaie vrije dagen en amusante academiedagen nauwkeurig bij te houden.  Check ook regelmatig onze facebook-pagina's!