Jongeren (12 tot 17 jaar)

Vanaf 12 jaar kan je in dé Academie ook zonder vooropleiding starten met muziek. Of je nu doorgedreven muzikale ambities hebt of louter een instrument wil spelen: je bent bij ons aan het juiste adres.

Dé Academie is een muzikaal paradijs waar iedereen terecht kan. -Emiel (14 jaar)

De Academie - Muziek - Jongeren

Elke opleiding voor starters in de muziek omvat 3 wekelijkse lesuren gespreid over 2 momenten:

  • In het Muziekatelier staat samen zingen en musiceren centraal! Je leert je gehoorvorming ontwikkelen, muziek lezen en schrijven en je maakt kennis met een heleboel muzikale termen. Op een eigentijdse manier laten we je proeven van allerlei ritmes en melodieën.
  • Daarnaast volg je 1 uur instrument of zang: Je hebt de keuze tussen wel 30 instrumenten.  Is jouw stem je favoriete instrument, dan kan je zangles volgen. De instrument- of zangles wordt gegeven in kleine groepen met veel aandacht voor de individuele begeleiding van elke leerling.

Bij elke opleiding heb je keuze uit de optie klassiek, folk- en wereldmuziek, jazz-pop-rock en oude muziek (nieuw!), en omvat 3 wekelijkse lesuren gespreid over 2 (of 3) momenten. Je hebt de keuze uit 3 trajecten:

  • 1 uur instrument/zang + 2 uur atelierlab/muzieklab

of

  • 1 uur instrument/zang + 1 uur begeleidingspraktijk/groepsmusiceren/koor + 1 uur Studio Sessions/Atelier+/muziek schrijven

Instrument of zang (1 uur/week)

In de instrument- of zangles worden de basisvaardigheden verder verfijnd. Je krijgt groepsgericht individueel les. We laten je proeven van prachtige pareltjes muziek. Heb je een stuk dat je heel graag wil leren spelen? We begeleiden je graag op je ontdekkingstocht en werken verder aan jouw techniek, je houding en de ontwikkeling van je muzikaliteit. Een nieuwe wereld gaat voor je open!

Atelierlab & Muzieklab (2 uur/week)

Het atelierlab en muzieklab kunnen verschillende vormen aannemen: speelplezier in homogene samenspelbezettingen, met de nodige aandacht voor alle facetten van de partituur, staat centraal; de geïntegreerde lespraktijk uit de tweede graad wordt in deze lessen verder uitgediept.
Zo kun je voor een instrumentengroep opteren: gitaristen spelen in een gitaarensemble, blazers in een blaasensemble, strijkers in een strijkensemble …
De pianisten en gitaristen leren akkoorden, improviseren en zelf muziek maken. Je leert “samenspelen”. Dat klinkt eenvoudig, maar toch is het iets bijzonders: samen een inzet geven, in hetzelfde tempo spelen of ervoor zorgen dat je de medespelers niet overstemt.
Samenspelen is ook buitengewoon plezierig en een van de mooiste vormen van muziek maken!

Leerlingen jazz-pop-rock komen in het combolab terecht, leerlingen folk – en wereldmuziek in een het folklab.

Voor de leerlingen die nood hebben aan meer uitdaging en zich meer willen verdiepen bieden we Studiolab+ aan.
Bij dat laatste vormen liederen het vertrekpunt om te musiceren, te variëren, te improviseren. Kenmerken van die liederen worden gelinkt aan andere composities doorheen tijd en ruimte.
Studiolab+ biedt een steeds bredere kijk op muziek, zonder begrenzing.

Andere opties (1 uur/week) zijn muziek schrijven, Atelier+ (uitdieping van de lessen muziekatelier) of Studio Sessions (een reeks interessante modules waarin je ruime keuze hebt om een interessant pakket samen te stellen op maat van jouw intredes en beschikbaarheid).

Begeleidingspraktijk: een melodie leren begeleiden, zichtlezen en improviseren.

Muziek schrijven: je leert muziek creëren en ontdekt hoe grote componisten de verschillende stemmen op elkaar afstemmen en hoe je zelf een begeleiding kan schrijven. Je kan kiezen uit de vakken compositie, improvisatie, arrangeren en muziektheorie.

Atelier+ : uitdieping van de lessen muziekatelier uit de 2e graad met extra aandacht voor leesvaardigheid, ritmetraining en gehoorontwikkeling.

Studio Sessions: een module bestaat uit 4 contactmomenten van 150 minuten: je leert je eigen muzikale vaardigheden in een breder historisch en maatschappelijk perspectief plaatsen; je leert componisten kennen, maakt kennis met de gebeurtenissen die tot een compositie leiden en leert partituren ontleden. Je volgt 4 modules per schooljaar:

Bij elke opleiding heb je de keuze uit de optie klassiek, oude muziek, folk- en wereldmuziek en jazz-pop-rock en omvat 2 wekelijkse lesuren gespreid over 2 momenten. Je kan kiezen uit:

Studierichting vertolkend muzikant:

  • 1 uur instrument/zang
  • 1 uur te kiezen uit groepsmusiceren/ kamermuziek/begeleidingspraktijk/(kamer)koor/improvisatie

Studierichting creërend muzikant:

  • 1 uur compositie of uur instrument/zang
  • 1 uur keuzevak te kiezen uit het aanbod van de vakken 4de graad

De keuze voor het creërende traject komt in de eerste plaats vanuit de leervraag van de leerling. Daarom worden leerlingen uitgenodigd voor een oriëntatiegesprek in overleg met de leerkrachten.

 

In de vierde graad kan je de opleiding “directie instrumentale muziek” volgen als je:

  • een (jeugd)orkest of samenspelgroep dirigeert en/of als je je wil verdiepen in het dirigeervak
  • minimum 15 jaar bent en graad 3 muziek hebt afgewerkt (of gelijkwaardig niveau door ervaring)

Concreet bestaat de cursus uit een driejarige opleiding van 2 lesuren/week, waarin slagtechniek, repetitietechniek, analyse, arrangeren en praktijkstages aan bod komen.

We nodigen ook af en toe gastsprekers uit om onze horizon te verruimen.

 

Kortlopende opleiding “Specialisatie” 2 uur per week – 2 jaar

Na het afronden van de 4e graad (traject Virtuoso) kan het curriculum verlengd worden met de kortlopende opleiding “Specialisatie”. Dit kan onder meer als intensieve voorbereiding op hoger kunstonderwijs of als opleiding op maat enkel met oriënterend advies van leerkracht en directie.


DUUR?

3 lesuren (3 x 60 min) in de 2de en 3de graad, 2 lesuren in de 4de graad per schoolweek op maandagavond, dinsdagavond, woensdagnamiddag, donderdagavond, vrijdagavond en zaterdagvoormiddag

Hoeveel kost een opleiding muziek?

meer info

Ik wil een instrument bespelen. Moet ik dat onmiddellijk kopen?

meer info

Hoe kan ik opnieuw inschrijven in de afdeling muziek?

meer info

Verhalen uit de academie

Academiejaarkalender

Dé academiejaarkalender 2023-2024.  Super handig om saaie vrije dagen en amusante academiedagen nauwkeurig bij te houden.  Check ook regelmatig onze facebook-pagina's!