Alle scholen dicht, en iedereen moet zoveel mogelijk thuis blijven… Vreemd gevoel. Dé Academie is ook helemaal dicht, maar wij willen jullie creatief brein blijven triggeren. Hoe gaan we dit doen? Met deze online-academie!

Elke werkdag geven we enkele creatieve opdrachten. Je kiest welke opdracht je leuk vindt (klik op de foto voor extra uitleg), zoek materiaal thuis en voer de opdracht uit. Schakel gerust je ouders, broers, zussen en huisdieren in. (Ja, jouw poes, hond of hamster zal voor enkele opdrachten ook moeten meewerken :-))

Ben je klaar met je opdracht? Stuur dan een foto door naar online.academie.ieper@gmail.com. Geef de titel van de opdracht door en de naam van de leerling. Aan deze online-academie koppelen we een wedstrijd. De foto’s zullen jullie later te zien krijgen in onze academie.

Ben je geen leerling van onze academie? Doe gerust mee! Stuur jouw kunstwerk naar bovenstaand mailadres en zet er je naam en je leeftijd bij.

Veel succes!

Olla Vogala

“Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic anda tu wat unbidan we nu?”

Dit zijn de eerste woorden van een liefdesliedje van bijna 1000 jaar oud, opgeschreven door een monnik.

Maak je eigen nestje in je tuin of met snoeimateriaal die je sprokkelt in het park. Gebruik takjes,pluimpjes ,voorjaarsbloemen, nootjes, blaadjes,rommel of strookjes papier. Maak er een kleurrijk nest van of misschien een super groot nest . Neem een foto van je kunstwerk.

Waar wacht jij nog op? Hup die tuin in!

Vrolijk kaartje

Stuur je oma en opa een vrolijk kaartje. Ze zullen zo blij zijn met jullie lieve boodschappen.

Stuur je beste vriend of vriendin een vrolijk kaartje. Die zal super verrast zijn!

Stuur je juf of meester een vrolijk kaartje. Die zullen hun lieve klas ongetwijfeld hard missen.

Waar zijn die handen?

Handen wassen… Dit is iets wat we  nu heel goed kennen en heel veel moeten doen.

Wist je dat je met jouw handen ook hele mooie vormen kunt maken? Wees creatief, neem foto’s van jouw kunstzinnige handen en stuur ze ons door!

Knikkerparcours

Heb je een oude schoendoos, lijm en knikkers in huis? Perfect! Dan heb jij alles om een eigen supertoffe knikkerbaan te maken.

Laat die knikkers maar rollen!

30 dagen fotochallenge

We dagen jou uit. 30 dagen. 30 kernwoorden. 30 foto’s.

Wie kan er deze woorden in kunstzinnige foto’s vertalen? Neem je gsm of fototoestel en ga op zoek naar unieke beelden bij jou thuis, in de tuin of in de straat. Probeer niet voor de hand liggende maar verrassende foto’s te nemen!

Het Lam Gods: wie zou jij willen zijn?

Op het Lam Gods van Van Eyck staan er zoveel verschillende figuren. Heb jij ze al eens allemaal ontdekt? Welke figuur vind jij de leukste of zou je misschien zelf willen zijn?

Van Eyck-verkleedfeest!

Op de schilderijen van Van Eyck staan er heel veel mensen met hoeden op. Kleurrijke, grappige, hoge, … Kun jij ook zo een kunstige hoed maken? Die ook nog eens mooi op jouw hoofd blijft staan? En wie zijn hoed is er het hoogst?

Cycloop

Ken je dat? Een cycloop? Dat is een dier met één oog. Meestal zien die er monsterachtig uit, maar er bestaan ook lieve cyclopen. Hoe zou die er uit zien in jouw fantasie?

Van knuffel tot superheld

Hoe doe je dat? Door attributen te knutselen die jouw knuffel omtoveren in een superheld met superkracht(en) zoals een cape, een zwaard, een bliksemschicht, een schild, … of nog wat anders.
Bedenk welke superkracht(en) jij graag aan jouw knuffel wil geven. Veel knutselplezier!

Doe-Boek

Heb je naast je schoolwerk nog zeeën van tijd over? Neem maar je tekengerief bij de hand en bladeren door dit doe-boek. Er zitten zeker opdrachtjes in die jij superleuk vindt! Hoe ziet jouw robot-duel er uit, of wie maakt er de lekkerste taart?

Corona-monsters

Je ziet ze niet, je hoort ze niet, je ruikt ze niet, je smaakt ze niet… maar je ze kunnen je wel heel ziek maken. Weet je hoe corona-monsters er uit zien? Met vele kleuren, met stekels, met 7 ogen en misschien wel 20 armpjes? Boetseer de monsters in elkaar!

Kunst tijdens quarantaine

Wie kan heel goed imiteren of nabootsen? Een hond, een trein, een huilende baby… Wist je dat je ook schilderijen kan imiteren? Benieuwd wie van jullie deze schilderen het best kan nabootsen. Stuur maar een foto! Voorbeelden van zo een foto’s vind je op de de Instagram-pagina van ‘Tussen Kunst&Quarantaine’.

Winkelkar-collage

Mocht je alleen mogen gaan winkelen, wat zou jij allemaal meenemen in je winkelkar? Allemaal gezonde dingen, of alle zoete lekkernijen, of een kar vol pizza? Haal de reclamefolders maar terug uit de papierbak (of druk er eentje af) en vul je winkelkar!

Hamsteren? Verzamelen!

Jij mag vandaag thuis op hamster/verzameltocht! Zoek allerlei kleine voorwerpen van dezelfde kleur en schik die mooi bij elkaar: een legoblokje, een snoeppapiertje, een klein lepeltje, een tandenborstel, een speeltje van je hond, … Je zal versteld staan van alle spulletjes die je vindt!

Duikboot maken

Ken je Panamarenko? Hij was een Belgische beeldhouwer en maakte veel  kunstwerken die er precies uitzagen als vliegende luchtschepen of varende onderzeeërs. Sommige kunstwerken waren ook gigantisch groot. Ben jij een kleine Panamarenko en kun jij ook zo een duikboot (in het klein) maken?

Tape-figuren

WIe heeft er thuis niet-doorzichtige tape of plakband liggen? Schilderstape, washi-tape (met of zonder versieringen of glitters), electro-tape, … En heb je iemand of iets die eventjes model wil staan? Prima, dan kun jij een tape-figuur maken! Kijk goed hoe je model staat of zit, en kleef hem (zonder vooraf te tekenen) vast op je blad!

Pizzaiolo

Welke pizza eet jij het liefst? Een pizza quattro formaggi, een pizza met mozzarella en pesto, een pepperoni of een klassieke pizza margherita? Kies jouw lievelingspizza en knutsel hem met echte bloem en zout in elkaar! Beleg hem met veel groentjes en misschien wil jij wel extra veel kaas… Buon appetito!

Kriebelbeestjes

Het is lente! Tijd om op het gras te liggen en naar de hemel te kijken, het zonnetje te voelen en allerlei kriebelige, vliegende en zoemende diertjes om je heen tegen te komen. Heb jij al een eerste hommel, bij, rups, bromvlieg, mier, kever, libelle, regenworm, duizendpoot, vlinder … of een onbekend insect gespot? In de tuin of gewoon op straat? Teken in 4 stapjes grote grassprieten en diertjes tot een kleurige tekening!